Betűméret

akadalymenteslogo

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16

KSH nepszamlalas 2022 jegyzoi plakat ELF MIN

Aktuális hírek

Fejlődő város, fejlődő térség

 

FEJLŐDŐ VÁROS, FEJLŐDŐ TÉRSÉG

Évindító beszélgetés Bóna Zoltán országgyűlési képviselővel – riporter: Szilvay Balázs

                    A világjárvány okán 2021. meglehetősen nagy kihívások elé állította Magyarországot. Képviselőként és családapaként hogyan látja a tavalyi esztendőt?

                    2021. sem a közigazgatás, sem az egészségügyi szolgáltatás, sem az oktatás világában, de még az egyén és a család vonatkozásában sem volt könnyű év. Mégis azt gondolom, hogy mind a társadalom, mind Magyarország Kormánya jól vizsgázott abban a tekintetben, hogy megpróbált előre tekinteni, és a kialakult helyzetre megoldást találni. A különféle kormányzati döntések, akár előttünk vannak még, akár a következő hetekben, hónapokban realizálódnak, soha nem látott pozitív döntések, amelyek a társadalom minden szegmensét érintik.

                    2021-ben az év kifejezésének a család szót választotta a közmédia mellett működő Montágh Testület. Valóban nagyon sok szó esett tavaly a hírekben a családról, és ha az Ön által előrevetített intézkedésekről beszélünk, akkor jól sejtem, hogy ez idén sem lesz másként?

                    Miután a társadalom egyik legfontosabb alapja a család, Magyarország Kormánya 2010 óta nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra, amely túlzás nélkül mondható, hogy világszinten is sikeres. Erről az útról a világjárvány miatt sem akarunk letérni. Fenntartottuk, sőt tovább bővítettük a családi otthonteremtési támogatásokat. Minden magyar család, amelyik 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevel, személyi jövedelemadó-mentességben részesül. Visszaadtuk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíjat, de azt gondolom, nem távolodunk el a család témakörétől, ha megemlítjük, hogy a minimálbér 200 ezer forintra, a szakmunkás minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedett, amely megegyezik a 2009-ben regnáló Bajnai-kormány alatti bruttó átlagfizetéssel. Beszélhetünk még a tanárok 10 százalékos béremeléséről, a rendvédelmi dolgozók ugyancsak 10 százalékos bérfejlesztéséről, illetve a katonák és rendőrök esetében a 6 havi illetményüknek megfelelő ún. fegyverpénz kifizetéséről 2022-ben. Mellettük a kultúrában és szociális ágazatban dolgozók is 20 százalékos béremelésben részesültek január 1-jével. Magyarország tehát előre megy, nem hátra néz, és soha nem megszorításokban gondolkozik, hanem a gazdaság növekedésében, ami a kormányunk alapüzenetét hordozza.

                    Az idei év a parlamenti választásokról is szól, hiszen tavasszal lejár a kormány mandátuma. Ön szerint mi a tétje most ennek a választásnak?

                    A tét egyértelműen az, hogy visszafordulunk-e a 2010 előtti gyurcsányi útra, vagy folytatjuk azt, ami az egyén, a család és a társadalom megerősödéséről, ezen keresztül pedig Hazánk felemelkedéséről szól.

                    Ha már újra a család fogalma került elő, az országgyűlési választásokkal egyidőben népszavazás is lesz tavasszal…

                    Azt gondolom, hogy a magyar jövő a gyermekeinkben van, ezért az ő védelmük a legfontosabb. Sajnos az elmúlt időszakban olyan nyugat-európai és világméretű tendenciát figyelhettünk meg, amely nem érdekük sem a magyar szülőknek, sem pedig a felnövekvő generációknak. Ezért is született meg a gyermekvédelmi törvény, amit egy népszavazás keretében szeretnénk még különböző kérdésekkel megerősíteni a társadalom egésze részéről.

                    Az ország helyzete után ejtsünk néhány szót a térségünk helyzetéről. Hogyan látja az elmúlt éveket, mióta Ön képviseli az itt élőket?

                    Rengeteg pozitívumról, s ezzel együtt megannyi kihívásról is beszámolhatok. A lakosságszám folyamatos növekedése nagyon sok feladatot adott az infrastruktúra bővítése terén, aminek, ha kisebb-nagyobb nehézségek árán is, de úgy gondolom, sikerült megfelelnünk. A már elkészült fejlesztések sorában beszélhetünk az M0-ás bővítéséről és biztonságosabbá tételéről; ezzel kapcsolatban is köszönetemet fejezem ki a lakosságnak a munkálatok során tanúsított türelméért. Most már 3, illetve 4 sávon használhatjuk az autóutat és a megerősített Duna-hidat, továbbá Szigetszentmiklósnál az északi oldalon egy le- és egy felhajtóval is gazdagodott a térség, a továbbiakban pedig az M0 déli oldalán is megépül a le- és felhajtóág egy kétsávos turbó körforgalommal együtt. A HÉV-fejlesztés eldőlt, már javában zajlik a tervezés. Új szerelvényekkel, új pályával és új állomásokkal fogja szolgálni az utazóközönséget ez a beruházás néhány éven belül, az átépített gyártelepi csomóponttal kiegészülve. Ha az oktatásról, a nevelésről és a szociális ágazatról ejtünk szót, akkor elmondhatjuk, hogy számos bölcsőde épült vagy újulhatott meg, valamint több egészségügyi intézményt, óvodát és iskolát is fejlesztettünk.

                    Végül lássuk, hogy Halásztelken milyen fejlesztésekről beszélhetünk még?

                    Az elmúlt két évben – az új önkormányzati vezetéssel közösen – több, régóta megoldatlan problémában tudtunk előrelépéseket tenni.

Ezek közül a posta régi, egy agglomerációs, fejlődő kisvároshoz méltatlan állapotú épületének ügye, szinte minden halásztelkit érint. Kormányzati segítséget is bevonva sikerült elérnünk, hogy a Nap utca és a II. Rákóczi Ferenc út sarkán már épülő új szolgáltatóház adjon helyet az új posta számára, korszerű, kényelmes körülményeket biztosítva ezáltal az itt élők napi ügyintézéséhez.

Méltán lehetünk büszkék a térségi szerepet is betöltő Bocskai István Református Oktatási Központ szakmai munkájára. Idén az intézmény infrastruktúrája is igazodni tud a város gyarapodó gyermeklétszámhoz, hiszen több beruházás is befejeződik az egyház és az állam közreműködésének köszönhetően, melynek eredményeként több férőhelyet tud majd biztosítani az intézmény. Tavasszal elkészül az oktatási központ új épülte, ami 4 óvodai és 2 bölcsődei csoportnak ad otthont, ezáltal Halásztelken 90-nel bővül az óvodai férőhelyek száma, a Hold utcában pedig heteken belül átadhatjuk az iskola 4 új tantermét. Régi álom valósul meg azáltal, hogy a következő tanévben már a Bocskai területén – a Kézilabda Szövetség támogatásával most épülő – sportcsarnokban zajlanak majd az iskolai testnevelés órák, valamint a szintén idén elkészülő új vívóterem tornaszobájában az alsó tagozatosok tornaórái a Vívószövetség jóvoltából.

A Pénzügyminisztérium pályázati forrásából 2021-ben az Önkormányzat felújította a Hunyadi Mátyás Általános Iskola főzőkonyháját, valamint új főzőeszközök, edények, tányérok és étkezőbútorok beszerzésére is sor kerülhetett.

Az intézményi infrastruktúra fejlesztése mellett Halásztelken is az úthálózat milyensége a másik sokakat foglalkoztató kérdés, e téren is értünk el eredményeket. A Belügyminisztérium segítségével tavaly megújulhatott az Erzsébet és az Anna utca, idén pedig az Ilona utca felújításának első üteme fog megtörténni mintegy 500 m-es szakaszon, valamint a kormány célzott támogatásának köszönhetően idén ősz elejére az Akácos utcában a Megyedűlő utcáig új, melegen hengerelt aszfaltút épül szegélykővel és árkok kialakításával.

A Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark Program keretében több térségbeli település mellett Halásztelken is megépült egy szabadtéri testedző eszközökkel ellátott új park, melyet reményeim szerint sokan fognak örömmel használni. Mindezeken felül az állam az önkormányzat mellett 2021-ben a helyi civil szervezeteket, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzatot is támogatta, de a katolikus templom felújításához is hozzájárult.

Ezek mind nagyszerű hírek, és ha a választók bizalmának köszönhetően a kormányzásunk folytatódik, még nagyon sok hasonlóról számolhatok be a jövőben.

Bóna Zoltán