Betűméret

akadalymenteslogo

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16

Aktuális hírek

Összefoglaló a közmeghallgatásról - 2013.11.07.

kozmeghall-3Mint minden évben, idén is összegyűlt kicsiny városunk „habja s krémje”, hogy részt vehessen Halásztelek legjobban várt eseményén – mely minden más programnál előkelőbb helyen szerepel az érdeklődök körében. Itt mindenkinek jutott hely, aki elégedett volt a városban folyó fejlesztéssekkel, vagy aki éppen csak azért látogatott el, hogy elmondja sérelmeit vagy negatív véleményét. 

 

 

 

Az idei közmeghallgatás pedig kitűnő alkalmat biztosított arra, hogy az egy év alatt felhalmozódott feszültséget vagy elégedettséget a polgárok megoszthassák a képviselőikkel.  

Habár a csütörtöki napra esett a jeles esemény, szerencsére így is akadt több tucat ember, aki szabadidejét feláldozva eljött, hogy megossza észrevételeit a képviselő testület tagjaival. Többen késve érkeztek a délutáni dugók miatt, de a terem szép lassan megtelt.

kozmeghall-4Az első órában a polgármester beszámolt az elmúlt évekről, valamint a várossal kapcsolatos változásokról. Grafikonok segítségével bemutatta a költségvetést, így láthatóvá vált mindenki számára, hogyan is alakult a 2010-2013-as időszak. Szentgyörgyi József elmagyarázta, hogyan sikerült elérni az adósságcsökkenést, mennyire kevés pénzzel tudtak az elmúlt évben gazdálkodni. A polgármesterünk kihangsúlyozta, az önkormányzat hiteleit az állam át fogja vállalni, így minden adóssága meg fog szűnni a városnak.

Csak ezek után kezdett bele a fejlesztések ecsetelésébe, melyek szép számmal szerepeltek. Többen is szót kértek, hadd tegyenek hozzá néhány újítást vagy rendezvényt, melyre a polgármester azért nem tért ki, mivel azokat nem a város, hanem maguk a civil szervezetek rendezték, ezért - csupán szerénységből- hagyta ki a népes listából. A felsorolásban olyan intézkedések szerepeltek, mint például a műfüves focipálya és a Márai Művelődési Központ önálló működtetése, útjavítások, tantermi felújítások, csatornaproblémák megoldása, kisóvoda udvarának felszerelése, rendőrségi (KMB) iroda biztosítása, rendőrségnek új autó vásárlása és az új osztály indításához szükséges beruházások.

Szentgyörgyi József elmondta, hogy az önkormányzat tervei között szerepel a gát mögötti terület ún. zöld övezet kialakítása, ahol fásításokat és cserjésítést terveznek, kutyasétáltató és egy kisebb park kialakítását, mindezt úgy, hogy a természetes növényzetet visszaállítsák. A jövő években szeretnék felújítani az Iskola utca és az Ilona utca útburkolatát, a bölcsőde munkálatait befejezni és öt új irodát létrehozni a védőnőknek.

kozmeghall-6A közmeghallgatás során többen is megdicsérték a sportpálya állapotát, amely a sportolók szinte minden igényét kielégítik, az ott lakók szerint azonban akadnak problémák. Néhányan a parkolás szabályozását kérték az út lakóhelyek felőli oldalán, mivel a sportolók járművei zavarják a hazajutásban az ott lakókat. 

Szentgyörgyi József ennek kapcsán beavatta a jelenlévőket, hogy a HFC együttműködésével automata öntözőrendszert és traktort terveznek vásárolni a közeljövőben a sportpálya rendben tartására, valamint ígéretet tett arra, hogy megpróbálnak megoldást keresni a közlekedési problémák megoldására.
Idősebb hölgyek és urak személyesen kérték a polgármestert, hogy intézkedjen a Márai Művelődési Központ ügyében, amelyet nagyon szeretnek, de a bejárat burkolatát, valamint a hátsó bejárat rámpájánál a kavicsos bejáratot kevésbé. Többen is panaszkodtak, hogy rossz a beton, ezért a szépkorúaknak nehéz a feljutás a kerekesszék segítségével. Emellett a posta előtt található kapaszkodót sem találták megfelelőnek, hiszen nem könnyíti meg a közlekedésben, a lépcsőkön feljutásban az alacsony korlát.

Habár Szentgyörgyi József biztosította a jelenlévőket, hogy intézkedni fog az ügyben, sokan többet vártak tőle, mint a polgármesteri hatáskörök elvégzése, és egyenesen rendőri feladatokat kértek tőle számon, mint például a benzinkút melletti körforgalomban és néhány utcában történő gyorshajtásokat, vagy az élelmiszer boltok előtti dorbézolást.

Többen felszólaltak a tököli AEROPORT területén gyakran hétvégenként rendezett gyorsulások ellen, mely lehetetlenné teszi a pihenést és néha éjszaka az alvást is. A polgármester elmondta ennek kapcsán, hogy ez ellen nem sokat tudnak tenni, mivel a gyorsulás helyszíne magántulajdonban van, ezért csak zajmérést tudtak kieszközölni a probléma megoldásának az ügyében, de azt is egy hónappal előbb meg kellett rendelni. Emellett felvették a kapcsolatot egyéb hatóságokkal, hogy intézkedjenek az ügyben, tudomása szerint meg is kezdődött a rendezvény szervezőinek ellenőrzése.

aries-kicsi-cikkbeMivel sokakat zavar a hét második felére eső hangoskodás, ezért többen rögtön egy másik kellemetlen eseményre asszociáltak, és sokan hangot is adtak annak a problémának, mely a legjobb barátságokat és szomszédi viszonyokat is inkább iszonnyá változtatja; ez pedig a csütörtöki tüzelés. Annak ellenére, hogy minden hónap utolsó péntekjén a hulladékszállító ARIES Kft. ingyen elszállítja a begyűjtött zöld hulladékot, sőt évente egyszer, a háztartások elé is ki lehet tenni zsákokban a fákról lehullott leveleket, több lakos inkább az égetést választja.Néhányan sajnálattal tapasztalják Halásztelken, hogy a környeztükben élők, régi kommunikációs technika felélesztésén fáradoznak a nedves talaj begyullasztásának segítségével. A polgármester elmondta, hogy lehetőség van az avarégetés betiltására, így senkinek sem lesz alkalma füstjelekkel kommunikálni, ez döntés kérdése.

Ezek után újabb keserű pirula gurult el a teremben, mely nem volt más, mint a közvilágítás. Vagyis inkább annak hiánya néhány utcában. Páran szóvá tették, hogy félnek sétálgatni sötétedés után, hiszen az autósok nem látják őket, az útról viszont máshova nem tudnak menni, legfeljebb az árokba. Szentgyörgyi József szerint rengeteg ingatlantulajdonos nem építi ki a járdát, így az éjszakai gyalogosforgalom azokon nem jöhet létre. Viszont a házakban lakók nagyon szeretnek hatalmas fákat, díszes árkokat és óriási felhajtókat építeni az ingatlanuk elé, ezért nem tudnak azoktól lámpákat kihelyezni. A polgármester elmondta, sor kerülhet arra, hogy kiszedik az ilyen helyeken a növényzetet, és rendes méretű árkokat ásnak – főként- a Mária utca és Gárdonyi Géza kereszteződésében. Szentgyörgyi József arról számolt be, hogy évente 3-4 millió forintot költenek lámpatestekre, de ha szükséges további összeget fektetnek ebbe. Illetve a harminc wattos égők cseréjét tervezik tizenkét wattos LED-ekre.

Egy úr a vízóraállás begyűjtéséről kérdezett, hiszen sokak szerint össze-vissza számláznak az illetékesek. A polgármester úr a válaszában külön felhívta arra a figyelmet, hogy a víz és csatorna számlát egyben fogják kézbesíteni, mivel december 5-étől átveszi azokat a Fővárosi Vízművek.

hirmondoA legvégén szólaltak fel többen a Halásztelki Hírmondóval kapcsolatban. Elégedetlenül vették észre sokan, hogy az utóbbi időben nem kapták meg a saját példányukat. Szentgyörgyi József megígérte, hogy ha ezen múlik, több példányszámban fognak nyomtatni, hogy mindenkinek jusson a Hírmondóból.
Mások azért elégedetlenkedtek a lappal kapcsolatban, hiszen sérelemként élték meg, hogy a Szüreti felvonulásról, a Mesenapokról és a Nyugdíjas világnapról szóló cikkek, valamint a városi rendezvényekről szóló cikkek rettentően rövidek lettek, semmit sem írtak a szervezők fáradságos munkáiról vagy az ott történtekről. Emellett nehezményezték, hogy a műsorismertetők nagyobb publicitást kapnak, mint egy-egy városi rendezvény beszámolói. Többen felszólaltak az egyházi és politikai írásokkal kapcsolatban, hogy arányaiban sok helyet foglalnak el a lapban. Viszont a helyi kultúráról szóló cikkek iránt lenne érdeklődés, főképp az új halásztelki lakosok tájékoztatása érdekében. Sokan az egyoldalú tájékoztatás jelzőt használták a város által finanszírozott újság szerkesztéséről.


Voltak, akik tovább elégedetlenkedtek, de többen voltak, akik megdicsérték a polgármester és a képviselők munkáját, és gratuláltak az elért eredményekhez az újítások terén, összességében azonban senki sem mehetett el úgy Hunyadi Mátyás Általános Iskola aulájából, hogy nem kapott választ a kérdéseire.

Huszti Bettina

újságíró gyakornok

Tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasóinkat, hogy a közmeghallgatásról készült jegyzőkönyv hitelesítését követően, a teljes dokumentumot közzé tesszük, melyben a képviselői felszólalásokat név szerint is olvashatják. Mindezek mellett a 2013.11.15-én megjelenő Halásztelki Hírmondóban, nyomtatott formában is olvashatnak a közmeghallgatás részleteiről.