Betűméret

akadalymenteslogo

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16

Aktuális hírek

„VÁLTSD VALÓRA!” dizájnpályázat díjátadó - Egyenlő Bánásmód Hatóság

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság „VÁLTSD VALÓRA!" dizájnpályázatának díjátadó
eseményére 2014. március 20-án Budapesten a Magyar Sajtóházban került sor.


A szakmai zsűri a 49 beérkezett pályaműből 10 alkotó tervező munkáit választotta
ki. A használati tárgyaikra tervezett művek a tárgy-, a forma és a vizuális
kultúra eszközeivel támogatják a diszkriminációmentes szemléletmód megerősödését
a mindennapokban.

A legjobbaknak ítélt munkákból nyílt önálló kiállítás
2014. április 1-jéig tekinthető meg, naponta 8.00-20.00 óráig.

egyenlo-banasmod-logo

 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) európai uniós finanszírozású TÁMOP-5.5.5 programjában arra vállalkozott, hogy a hatósági feladatok ellátásán túl a projekt eszközeivel is beavatkozzon a diszkriminációs folyamatokba. A projekt szakmai céljainak középpontjában a jogtudatosítás és a társadalom érzékenyítése áll. A 2013/2014-es tanévben kiemelten szólítja meg a fiatalokat, hogy megismerkedjenek az egyenlő bánásmód követelményével, a hatósági tapasztalatokkal. A program keretében került meghirdetésre 2013 decemberében „Váltsd valóra!" címmel a hatóság dizájnpályázata a diszkriminációmentességért tenni vágyó fiatalok számára.

A sajtótájékoztatón dr. Honecz Ágnes, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke és Flohr János tervezőgrafikus, a zsűri elnöke mutatta be a szakmai szempontok alapján kiválasztott alkotókat és pályamunkáikat. Elmondta, a pályázók feladata fiatalok használati tárgyaira tervezett arculat megvalósítása volt. A hatóság célja az volt, hogy a művek ösztönözzenek a jogkövető magatartás kialakítására, és elősegítsék az egyenlő bánásmód követelményének megismerését, érvényesülését.

A téma szokatlansága feladta a leckét a pályázóknak, hiszen nem egy mindennapi tervezői feladattal álltak szemben: egy erőteljes társadalmi problémát, mint tartalmat, üzenetet kellett dizájntermékek keretei között megfogalmazni úgy, hogy azzal a fiatal generáció leginkább azonosulni tudjon majd. A négytagú zsűriben Varga Erika divattervező, Flohr János tervezőgrafikus, Magyar Péter tervezőgrafikus-hallgató, és az EBH elnökhelyettese, Magyar Enikő vett részt.

Flohr János zsűrielnök kiemelte, hogy a beérkezett pályaművek a kiírást szabadon értelmezve, széles spektrumban és gazdag asszociációkkal fűszerezve tárták a zsűri elé a félreértésektől sem mentes közvélekedés állapotát. A humorral gazdagon megáldott félreértésektől a fullprofesszionális dizájner prezentációkon át mindent láthattunk; divattervezői álmokat, a divatos vers- és „fentezi"- illusztrációkat, közlekedésitábla-terveket, bábfigurákat, ékszereket és tárgyakat – mindent, ami a csövön kifér." – tette hozzá a szakember

A zsűri legfiatalabb tagja, Magyar Péter tervezőgrafikus-hallgató izgalmas feladatnak tartotta a pályaművek elbírálását. „A beérkezett munkák alapján leszűrhető volt, hogy grafikusok és amatőrök is egyaránt pályáztak. Az első három helyezett egyhangú döntés alapján került kiválasztásra, de a sorrendet tekintve több vitán estünk át, mire kialakult a végeredmény. A nyertes alkotó munkája fiatalos, modern, sokszínű és abszolút jól kombinálható a különböző felületeken. Remélem sok, az EBH által használt ajándéktárgyon köszönnek majd vissza a motívumok." – hangsúlyozta a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Karának végzőse.

Varga Erika a Romani Design stúdió ötletgazdája és alapítója kiemelte, hogy az EBH pályázata egy azon kevés kísérletek közül, amelynek célja a fiatal generáció szemléletformálása, egy elfogadó és nyitott, egymást tiszteletben tartó attitűd építése. „Mindezekért tenni közös feladatunk, mint ahogy az is, hogy gyermekeinknek megadjuk a lehetőséget arra, hogy megtanulják, képviseljék és majd továbbadják ezeket az egyetemes emberi jogokat és kötelezettségeket. A Romani Design vezetőjeként az a célom, hogy megmutassam: lehet divatos, modern valaki úgy is, hogy büszkén vállalja önmagát, nem adja fel az értékrendjét. Ha ugyanis valaki nem becsüli a saját mivoltát, akkor mások sem fogják őt tisztelni." – tette hozzá a divattervező.

A kiválasztott látványterveket és legyártott pályamunkákat a díjátadó ünnepség keretében mutatták be a Magyar Sajtóház Mikszáth termében a vendégeknek. A rendezvényen Dr. Honecz Ágnes, az EBH elnökének megnyitóbeszédét követően és a zsűri értékelése után került sor a díjak átadására.

Az első helyezett Zleovszki Zsolt a Budapesti Műszaki Főiskola csomagolástervező szakán végzett. Itt a szakma mérnöki, gyártási oldalát ismerte meg. Hamar rájött, hogy a vizualitás ennél jobban érdekeli, ezért a KREA Kortárs Művészeti Iskolában grafikusi diplomát szerzett. Aktuális alkotó korszakát a letisztultság, a formai harmónia jellemzi, szeret külön figyelmet szentelni a betűknek. A 27 éves békéscsabai grafikus KZ jeligéjű művében az egyszerűségre és áttekinthetőségre törekedett.

A második helyezett Koczka Kristóf a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója. A mesterképzős tanulmányai mellett érdekeli a történelem, a társadalomtudományok és a környezet formálása. Fontosnak tartja, hogy ugyanúgy használjuk a design társadalomformáló szerepét mint egyéb hasznos funkcióit. Az égalité jeligével benyújtott pályaműve kiemelten az irodai arculatot támogató felületeken használható.

A harmadik helyezett Maróti Réka három évig pályázati referensként dolgozott. Az uniós tájékoztatási kötelezettségek alkalmazása közben gondolkodott el azon, hogyan lehetne szebben és esztétikusabban arculatot építeni, kreatív megoldásokat csempészni a hétköznapokba, az ilyen jellegű feladatokba. Az Akér jeligével a pályázatra beküldött alkotása is ezt a gondolatot viszi tovább: kreatívan, humorral és érthetően kommunikálni. A budapesti alkotó időközben pályát váltott, tervezőgrafikus szakra felvételizik. Szeretné, ha mindenki egyenlő eséllyel jutna széphez.

A EBH különdíjasa Kluzsnik Réka szociális asszisztens számára fontos a másság elfogadásának erősítése, különösen a fiatalok körében. A divat, a rajz, a festés pedig az a terület, ahol leginkább ki tudja fejezni magát. Pictogram jeligéjű pályázati anyagának készítése közben nagyon élvezte, hogy életének e két különböző szegmensét ötvözheti kedvére. Célja, egy vidám, figyelemfelkeltő, jól kombinálható mű létrehozása volt. Olyan, amire mindenki azt mondja: Ilyet én is hordanék! 

 1hely zleovszkizs ebh dizajpaly  2hely koczkak ebh dizajpaly  3hely marotir ebh dizajpaly  kulondij kluzsnikr ebh dizajpaly
Zleovszki Zsolt
első helyezett
Koczka Kristóf
második helyezett
Maróti Réka
harmadik helyezet
Kluzsnik Réka
különdíjas


Kattintson a képekre.

A pályázattal kapcsolatos dokumentumok letölthetőek INNEN.


További információ:
Fris E. Kata és Ágó Anna kommunikációs koordinátorok
tel: +36 1 795 2994, 795 2999,
e‐mail: katalin.fris@egyenlobanasmod.hu; anna.ago@egyenlobanasmod.hu 


Egyenlő Bánásmód Hatóság TÁMOP Projektiroda
TÁMOP-5.5.5/08/1 - A diszkrimináció elleni küzdelem - a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése

1013 Budapest, Krisztina krt. 39/B V.em.
Telefonszám: 06 1 795 2975
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop